Dolar 32,5521
Euro 34,7644
Altın 2.493,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C

Erfelek’te Kayın Mantarı çalışmaları

Orman İşletme Müdürlüğü Erfelek Şefliği tarafından, ilçeye bağlı Balıfakı köyünde canlı kültüre kayın mantarı aşılaması çalışması yapıldı.

Erfelek’te Kayın Mantarı çalışmaları
29 Nisan 2014 16:55

Orman İşletme Müdürlüğü Erfelek Şefliği tarafından, ilçeye bağlı Balıfakı köyünde canlı kültüre kayın mantarı aşılaması çalışması yapıldı. 

 

Erfelek Kaymakamlığı ve Sinop Orkoop. Birliği ile ortaklaşa hazırlanan proje çerçevesinde, Orman İşletme Müdürlüğü Erfelek Şefliği tarafından gerçekleştirilen canlı kültüre kayın mantarı aşılaması çalışması ile orman köylülerine yeni bir gelir kaynağı sağlanması amaçlanıyor. 

 

Özellikle içerisinde yağ olmaması nedeniyle diyet yapanlar tarafından tercih edilen ve lüks restoranlarda tüketilen bir mantar türü olan kayın mantarı, son yıllarda ülkemizde ve dünyada çokça tercih edilen bir mantar türü olması ile birlikte et ve baklagillerle eşdeğer oranda protein içermekte. Kalsiyum, fosfor, potasyum, bakır, Bl ve B2 vitaminleriyle protein bakımından oldukça zengin olduğunu belirtilen, kolay üretilebilen, verimi yüksek ve maliyeti düşük bir mantar türü olan kayın mantarı yetiştiriciliğinin ilçeye büyük katkı sağlayacağını söyleyen Orman İşletme Müdürü Hakan Orhan, kayın mantarının, dünyada kültür mantarı olarak bilinen beyaz mantarlardan sonra en çok üretilen ve tüketilen mantar türleri olduğunu söyledi. Çok lezzetli olan bu mantara ülkemizde ilginin gün geçtikçe arttığını ifade eden Orhan kayın mantarının yetiştirilmesinin beyaz mantarlara nazaran kolay, yatırım maliyetlerinin ise daha az olduğunu belirtti. Türkiye’de son iki yılda hızlanan kayın mantarı üretim ve tüketiminin önümüzdeki 3-5 yıllık dönemde daha da hızlı artacağını ifade eden Orhan, “Yeni başlayan üretim çalışmaları birçok insanımıza iş imkanı ve yatırım fırsatı sağlayacaktır. Kayın Mantarları, çürümüş veya çürümekte olan birçok ağaç türü kütüğünde doğal olarak yetişmektedir. Kültüre alınması ile birlikte önce dışarıda daha sonra kapalı alanlarda üretilmeye başlanmıştır. Kayın Mantarları üretim tekniğinde kullanılan materyaller yönüyle 'Ağaç kütükleri' ve 'Bitkisel artıklar' kullanılarak yapılan üretim şekli olmak üzere iki grupta değerlendirilir. Ağaç Kütüklerinde Kavak, Gürgen, Meşe, Kızılağaç, Tellikavak, Ihlamur, Söğüt gibi ağaçların kütüklerinde yetiştirilebilir. Tercihen yeni kesilmiş, nemini kaybetmemiş kütükler kullanılmalıdır. Bizlerde Erfelek Şefliğimizden arkadaşlarımızla burada Orman Köylerimize ciddi gelir sağlayacak bu çalışmayı yaptık. Umarım istenilen sonuç alınacaktır. Bu önemli projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.