Dolar 32,5702
Euro 34,9795
Altın 2.423,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Engelliler Haftası Kutlamaları

Sinop'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri kapsamında Valilik önünde tören düzenlendi.

Engelliler Haftası Kutlamaları
13 Mayıs 2014 11:50

Sinop'ta "Engelliler Haftası" etkinlikleri kapsamında Valilik önünde tören düzenlendi.

 

10-16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Sinop Valiliği önünde çelenk sunma töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Ekrem Yaman, Belediye Başkan Yardımcısı Rahmi Balfidan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Orhan Alpay, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, daire müdürleri, engellilerle ilgili Sinop'ta faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların temsilcileri ile engelli vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ile başlayan program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla devam etti.  

 

Programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş, toplumsal yaşama eşit ve etkin katılımın tüm bireylerin hakkı olduğunu söyledi. Bu amaçla engellilerin topluma kazandırılması ve insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla 10-16 Mayıs tarihlerinin Engelliler Haftası olarak kutlandığını ifade eden Keleş; “Bu tarih sadece Türkiye’de değil Birleşmiş Milletlere üye tüm ülkelerde aynı zamanda kutlanmaktadır. Her geçen yıl artan bir umut ve heyecanla kutladığımız Engelliler Haftası bir yandan engellilerin yaşadığı sorunları ve bu konuda yapılması gerekenleri öne çıkarırken öte yandan da bu büyük toplumsal sorunun çözümü yolunda devlete, yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarına ve tek tek tüm bireylere düşen görevleri de hatırlatmaktadır” dedi. 

 

Konuşmasında Türkiye nüfusunun yüzde  12.29’un yani 8 milyon 500 bin kişinin engelli olduğunu hatırlatan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Melih Keleş; “Başta anayasamız olmak üzere çeşitli yasalar ve uluslar arası sözleşmeler ile engelli vatandaşlarımızın hakları güvence altına alınmıştır.  Bugün geçmiş dönemlerde ihmal edilen sorunları talepleri ve istekleri görmezden gelinen engellilerimizin başta eğitim ve sağlık olmak üzere  her alandan özgürce ve rahatça yararlanabilmesi için her türlü imkan sunulmaya çalışılmaktadır. Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliği ile çözülebilecektir. Engelli olanlar ile olmayanlar arasındaki mesafeyi ortadan kaldıracak ve toplumsal dayanışmaya katkıda bulunacak tüm çalışmalara her zaman destek olacağımızı ifade etmek istiyorum. Türkiye engellisi, yaşlısı, genci, çocuğu, kadını, erkeği ile sen varsam ben varım anlayışı ve sorumluluğu ile daha da güçlenecektir. Bugün bakanlığımız ve il müdürlüğümüz tarafından engellilere yönelik olarak yürütülen evde bakım ve kurum bakımı hizmetleri ile korunmaya ve bakıma muhtaç engellilerimize bakım hizmeti verilmektedir. Dünyada ve Türkiye genelinde yapılan engelli memurluk seçme sınavı 29 Nisan 2012 tarihinde 81 il merkezinde başarılı bir şekilde tamamlanmış ve her yıl da yapılmaya başlanmıştır. Engelli memur adaylarının merkezi bir sınavla, objektif kriterlere göre, kamudaki istihdamı için hazırlanan sınav dünyada ilk kez gerçekleştirilmiştir. Engellilik sosyal hayatı engelleyen bir kusur değil, desteklenmesi gereken bir durum olarak kabul edilmelidir. Engellerin birlikte ve beraber aşılacağı düşüncesiyle tüm toplumu oluşturan bireylerle beraber omuz omuza geçirmemiz arzusuyla engelli vatandaşlarımıza mutlu bir yaşam geçirmelerini temenni ediyorum” şeklinde konuştu. 

 

Yapılan konuşmanın ardından Sinop İlköğretim Okulu ve İş Okulu öğrencilerinden oluşan mehteran takımı bir gösteri sergiledi.  

 

Engelli bir öğrencinin yaptığı semazen gösterisi ile devam eden programda, 25 yaşındaki engelli genç Sena Başay'ın annesi Handan Başay tarafından yapılan konuşma alanda duygu anlar yaşattı. Daha sonra 10-14 Nisan tarihleri arasında 44 takımdan 440 sporcunun katılımıyla Bodrum’da gerçekleştirilen Türkiye Voleybol Şampiyonası’nda Türkiye Şampiyonu olan Sinop İş Okulu Spor Kulübü beden eğitimi öğretmeni Bahar Koca'ya Vali Yardımcısı Ekrem Yaman tarafından plaket verildi. Atatürk Anıtı önündeki tören sonrası katılımcılar hep birlikte Sinop Yaşlılar Evi’nde Engelsiz Yaşam Merkezi ve Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile hazırlanan ‘El Emeği Sergisi’ ne katıldı. Protokol üyeleri tarafından serginin açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından katılımcılar ve protokol ürünlerin sergilendiği alanı gezdi. Buradaki tören yapılan ikramlarla sona erdi.   Vitrin Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.