Dolar 32,5208
Euro 34,7888
Altın 2.418,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Dünya Öğretmen Günü Gecesi

28 Ekim 2013 12:31

Erdoğan Erkaymaz

Her yıl kutlanan “5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü”nü öğretmenlerin birlik, dayanışma ve mücadele günü olarak görmektedirler. Ülkemizde öğretmenler sendikası olan, geçmişte öğretmenlik yaptığım dönemde benimde sendikam “Eğitim-Sen” yaşanan sorunlara kalıcı çözüm üretilmesi, parasız, bilimsel, demokratik eğitim hakkının yaşam bulması için 5 Ekimlerde bu taleplerini bir kez daha dile getirirler.

Ayancık Eğitim – Sen şubesi bu yılki 5 Ekim Dünya Öğretmenler günü akşamı; 2012-2013 Eğitim Öğretim yılı sonunda emekli olan öğretmenlerimizden benimde bir dönüm mesai yaptığım arkadaşlarım Suna ÇIVGIN, Şükran TAŞÇI, Orhan ÖZTÜRK için yemekli gece talep etmişlerdi. 5 Ekim Günü kayınbabam; yaşayan köy enstitüsü kuşağının son temsilcilerinden Cumhuriyet aydınlatmacılığın önemli ismi Fahri ÇETİNKAYA’nın vefatı nedeniyle 26 Ekim cumartesi akşamına ertelemişlerdi… Bu duyarlılığından dolayı Eğitim Sen Ayancık ilgililerine şahsım ve ÇETİNKAYA ailesine şükranlarımı sunarken emekliye ayrılan arkadaşlarıma da bu yeni yaşamlarında sevdikleriyle birlikte sağlıklı, mutlu, başarılı günler diliyorum.

Öğretmenliğime 25 Ekim 1979 yılında, o zamanlar Siirt ilinin ilçesi olan Şırnak’ın Türkçe adı Güne doğmuş Kürtçe adı Karni Köyü’nde başlamıştı. Yaşantım boyunca Örgütlü mücadelenin önemine inanmış bir birey olarak o dönem öğretmen örgütü olan Töb- Der (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) Şırnak İlçesi üyesiydim. Döneminde Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük kitle ve meslek örgütüydü. Türkiye’de toplumsal ve siyasi hayata vurulmuş en ağır darbe olan 12 Eylül süreci bu örgütümüzü kapatmıştı.

12 Eylül sonrası yaşanan ekonomik- demokratik ve mesleki sorunların aşmanın tek aracı olan sendika oluşumunda “ Eğit- Sen” üyesi oldum. ( 1990) üyelerin örgüt içinde söz ve karar sahibi olmasını savunan demokratik ve katılımcı sendikaydı. Kendi özlük haklarımızı savunmanın yanında ülkemiz ve tüm Ortadoğu hakları için bir yıkım olacak SAVAŞA karşı mücadele eden bir sendikaydı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim- Sen) 23 Ocak 1915 tarihinde, 28 Mayıs 1990 tarihinde kurulan ( Eğitim-İş ve 13 kasım 1990 tarihinde kurulan (Eğit-Sen) birleşmesi sonucu ortaya çıkmış ve bu tarihten itibaren Eğitim- Sen üyesi olmuştur. Yapılan ilk seçimde Genel merkez Genel Kurul Delegesi seçilerek KESK oluşumunada katkı sunmuştum.

Türkiye’nin çağdaşlaşma demokratikleşme mücadelesinde öğretmenin olumlu ve önemli yeri vardır. Cumhuriyet sonrası aydınlanmasında köy enstitüsü öğretmenlerin yeri ve rolü unutulmaz. Öğretmen onuru, idealizmini mesleğe saygıyı, insana saygıyı onlar bize öğretti. Ülkemizde öğretmen örgütlenmesi TÖS, arkasından TÖB deneyimlerinin üzerinde yükseldi. Bu örgütler dönemlerinde demokratikleşme ve çağdaşlaşma mücadelelerinin en ön saflarında yer aldılar, bedeller ödeyerek…

Son dönemlerde okulların medreselere dönüştürmeye çalışmaları, Eğitim çalışanların üzerine baskılar oluşturmaları, ulusal değerlerle kavgalı olduğunu her ortamda ortaya koymaları, haklarını kapalı kapılar ardında gasp eden Siyasal iktidara biad etmeyen eğitim emekçilerine selam olsun. Yokluk ve yoksulluk içinde çiçekler yetiştiren, Çocuklarımıza ışık olan, kendinden çok şey verdiği halde emeğinin değeri anlaşılamayan; onurlu, yiğit öğretmenlerimiz, ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili ve yaşadığı bütün sorunlara rağmen tüm öğretmenlerimizin 5 Ekim öğretmenler günün kutluyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.