Dolar 32,3195
Euro 35,0491
Altın 2.308,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Çini ve Seramik Kursu

Ayancık Halkeğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü kursları…

Çini ve Seramik Kursu
Aslan Özdemir
16 Ocak 2017 17:24

Ayancık Halkeğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü kursları…

Hayrettin Kaya

Halk Eğitim Merkezleri; yaygın eğitim yoluyla insanlarımıza iş gücü niteliklerini ve beceri düzeylerine arttırmak, kurum iş gücü piyasası arasındaki etkileşimi harekete geçirmek ve güçlendirmek, yaşam boyu eğitim yaklaşımıyla; çevresindeki gelişmelere ve sorunlara duyarlı, sorun çözme yeteneği gelişmiş, üreten insanlar yetiştirerek toplumsal gelişmesini sağlamasına katkı sunmak ve örnek bir yaygın eğitim kurumu adına bu öğretim yılı için bir çok kurs açmıştır. Bunlardan biri olan “Çini Seramik Kursu”na usta öğretici ve katılımcıların izni ile ziyarette bulunduk.

Sanatta doğa ile insan ilişkisi iç içedir. Doğa sayısız zengin kaynaklara sahip olmasına rağmen sanatsal açıdan insan olmadan yeterli değildir. Doğaya çeşitli anlamlar veren onu yorumlayan değerlendiren insandır. Doğa eşsiz olanaklarıyla yaşam alanı sunarak farklı kültürlerin ve deneyimlerin oluşmasına olanak sağlamıştır. Bu olanakları fark eden insan doğada bulunan malzeme karışımlarıyla milattan önce 6000-8000 yılları arasında seramiği keşfetmiştir. Farklı medeniyetler içinde farklı formlarda mutlak eşyaları, dekoratif eşyalar dinsel idoller, mimarı elemanlar yazılı bir kaynak olarak tarihi öğrenmemize yardımcı olan tabletler, oyuncaklar yapılmıştır. Seramik var olduğu medeniyetin sosyal ve kültürel gelişimine ışık tutmuştur. Türkler Anadolu topraklarına ayak bastıklarında önce Selçuklular, sonra da Osmanlılar tarihi mirası devraldılar. Seramik ve çanak ünlü Osmanlı çinisine dönüştü. Hala birçok tarihi binada İznik çinisi canlılığını korumaktadır. 8000  yıl önce bu topraklarda başlayan gelenek, batı ve doğu kültürlerini de içine katarak devam etmektedir. Türk seramiği geleneği sanatla ve seramikle birleştiren Osmanlı mirasını devam ettirmektedir.

Uludağ Üniversitesi seramik bölümü mezunu usta öğreticisi Eylem Keser kursiyerleriyle birlikte; şişelik, tabak, fincan, saat, mumluk, vazo, saksı, kase, şişe, çaydanlık, karo, kuş evi, ibrik, kalemlik gibi ürünler üzerinde çalışmalar yapıyorlar. Ürünler zehirsiz ve günlük yaşamda kullanılabilen ürünlerdir. Klasik ve modern desenler çiniler işleniyor. Bu kursta yaş sıralaması olmayıp; şu anda katılan kursiyerler yetişkinlerden oluşmaktadır. Çok keyifli bir ortamda çalışan kursiyerleri ve usta öğreticilerini kutluyorum. Kurs açan yöneticileri de kutlamam gerek… Yetişkin davranış, düşünce ve eylemlerde yaratmayı sağlayarak yeni bilgileri, becerilerin kazandırışlarından dolayı. Haber-Foto: Erdoğan Erkaymaz  (Ayancık Gazetesi)

Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu Çini ve Seramik Kursu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.