Dolar 32,3592
Euro 34,9986
Altın 2.324,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

CHP’Lİ KARADENİZ: ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN FİYAT BEKLENTİSİ KARŞILANMALI

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, çeltik üreticisinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi.

CHP’Lİ KARADENİZ: ÇELTİK ÜRETİCİSİNİN FİYAT BEKLENTİSİ KARŞILANMALI
Aslan Özdemir
29 Eylül 2017 18:11

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, çeltik üreticisinin emeğinin karşılığını alması gerektiğini söyledi. Karadeniz, “TMO, çeltik üreticilerinin sesini duymalı ve en kısa zamanda taban fiyatı en az 2 TL olarak açıklanmalı” dedi.

Hayrettin Kaya

Türkiye’nin çeltik üretimde önemli bir ismi olan Sinop’ta hasadı devam ediyor. Sinoplu çeltik üreticileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıklayacağı taban fiyatı merakla bekliyor. Fakat TMO, taban fiyat açıklamayı gerektirecek bir durum görmediği gerekçesiyle, fiyat açıklamasında bulunmuyor. TMO, çeltiğin piyasada 1,90 TL alıcı bulduğunu,  çeltik üretim maliyetinin de 1,30 TL olduğu gerekçesiyle piyasaya müdahale etmiyor.

Sinoplu çeltik üreticileri ile görüşen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, çeltik fiyatının üreticiyi düşündürdüğünü, üreticinin hasat dönemiyle birlikte yüksek fiyat beklentisinde olduğunu söyledi. Karadeniz, Sinoplu çeltik üreticilerinin bu yıl kolay otla ve Türkiye’de ilk kez karşılaşılan çeltik biti ile mücadele ettiğini, mazot, ilaç ve gübre fiyatlarının arttığını, üreticinin bu zorluklara karşılık fiyat beklentisinin karşılanması gerektiğini ifade etti. Karadeniz, “Çeltiğin yüksek üretim maliyetleri üreticileri zorluyor. Devlet destekleri artırılmalı. Çeltik üreticisi emeğinin karşılığını almalı. Üretici maliyetleri düşünülerek kilogramının en az 2 TL olmasını istiyor. 1 kg çeltiğin çiftçiye maliyeti yaklaşık 1 lira 70 kuruş. Çiftçinin kar edebilmesi için fiyatların en aşağı 2 lira ve üstünde olması gerekiyor. 2 liranın üstünde bir fiyat üreticiyi memnun eder. Çeltik üreticilerinin isteklerine TMO’nun iyi, güzel ve vefalı bir alım politikasıyla yanıt vermesini bekliyoruz” diye konuştu.

CHP’li Karadeniz, fındık üreticilerinin yaşadığı sorunu ne çeltik üreticisinin ne de başka bir çiftçinin yaşamasını istemediklerini belirterek,  “Tarım Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba ana muhalefetin sesine kulak vererek üreticileri sevindirecek işlere imza atabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.