Dolar 32,3659
Euro 34,9545
Altın 2.325,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Beyaz lahana zayıflamaya yardım ediyor

Kış aylarında bir taraftan soğuk hava bir taraftan da mikroplarla savaşan bağışıklık sisteminin güçlü tutmak gerekiyor.

Beyaz lahana zayıflamaya yardım ediyor
Aslan Özdemir
8 Aralık 2017 14:07

Kış aylarında bir taraftan soğuk hava bir taraftan da mikroplarla savaşan bağışıklık sisteminin güçlü tutmak gerekiyor. Hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme de oldukça önem taşıyor. Ancak sağlıklı kalabilmek için yiyip içtiklerimiz kalori olarak vücudumuza dönebiliyor.

Hayrettin Kaya

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, bağışıklık sistemini güçlendirmeden kanserden korumaya kadar pek çok yararı bulunan beyaz lahananın aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı olduğunu açıkladı.

LAHANA DİYET LİSTELERİNDE
Tok tutma ve toksinleri arındırma özellikleri beyaz lahananın diyet listelerinde yer almasını sağlıyor.

100 gramı 25 kalori 100 gramında 25 kalori bulunan beyaz lahana, salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve çorba olarak tüketilebiliyor. Özellikle lahana çorbası tüketimi hem sıvı atımını sağlıyor hem de tok tutuyor. Özellikle kış aylarında beyaz lahananın sofralardan eksik edilmemesi gerekiyor. İçeriğinde C, B ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve magnezyum minarellerini de içeren beyaz lahana, toksik maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor, antioksidan özelliğiyle pek çok hastalıktan koruyor.

ÇİĞ TÜKETİMİ BAĞIRSAKLARA FAYDALI
Zengin lif kaynağı olan beyaz lahananın, mide ve bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu özelliği de var. Bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlıyor, kabızlığı önlüyor. Çiğ tüketim, bağırsak hareketlerinde daha etkili oluyor.

TOKSİNLERDEN ARINDIRIYOR
Çiğ olarak salatasını yapıp tüketmek ya da suyunu içmek, idrar söktürücü, toksin atıcı özelliğinden faydalanılmasını sağlıyor. Haftada iki gün yapraklarını sıcak suda haşlayarak suyunu içmek toksin atmaya yarıyor. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan beyaz lahananın bu özelliğini kaybetmemesi için çok uzun süre pişirmemek ve taze olarak tüketmek gerekiyor.

SALATASI İLE HAFİF VE SAĞLIKLI BİR ÖĞÜN
Akşam yemeğini hafif geçirmek isteyenler beyaz lahana salatasını diyet menüsünde rahatlıkla tüketebilir. İnce doğranmış küçük bir lahana içine 2 orta boy havuç rendesi, 1-2 diş sarımsak, maydanoz ve dereotu ile 2 su bardağı yoğurt ekleyerek lezzetli ve keyifli bir salata elde edebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR
Beyaz lahanada bulunan kükürt bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor, iyileşme süresini hızlandırıyor. Gastrit ve ülsere karşı koruyarak, hazmı kolaylaştırıyor.

CİLDİ GÜZELLEŞTİRİYOR
Beyaz lahana, yine kükürt içeriği sayesinde egzama ,sedef gibi cilt hastalıklarında iyileşme sürecine fayda sağlıyor. Akne tedavisine destek olarak, akne oluşumunu engelliyor. Vücutta biriken zehirli toksinlerin dışarı atılmasını sağlayarak cildin güzelleşmesine destek oluyor.

KANSERE KARŞI KORUYUCU ÖZELLİĞİ VARDIR
Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana, karaciğer yağlanması ve obezitenin de savaşçısı… Bağırsak, mide ve akciğer kanserlerine karşı vücudu toksinlerden arındırarak koruyor. Son yıllarda yapılan çalışmalar prostat kanserine karşı koruyuculuğunu ortaya koyuyor. Beyaz lahananın haftada iki gün tüketilmesi öneriliyor.

KALBİ KORUYOR
Potasyum içeriği sayesinde yüksek kan basıncına karşı da etkili olan beyaz lahana, yüksek tansiyonun zararlı etkilerinden koruyor, kalp damarlarının tıkanmasını engelleyerek kalp hastalıklarını önlüyor. İçeriğindeki mineralleri kaybetmemesi için pişirme suyunun dökülmemesi, çorba olarak ya da suyunu içerek tüketilmesi öneriliyor.

SELÜLİTLERİ AZALTIYOR
İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasını sağlayan beyaz lahana, selülitlerin azalmasına yardımcı oluyor. Yine kadınların adet dönemlerindeki hormonal kaynaklı ödemlerinde de lahana suyu ya da çorbasının tüketimi ödemin atılmasına fayda sağlayıp bu dönemin daha rahat geçirilmesini sağlıyor.

YEMEĞİNİ SEVMİYORSANIZ TURŞUSUNU YAPIN
Bugünlerde çarşı pazarda bolca bulabildiğimiz, tam mevsimi olan beyaz lahanayı evde kendimiz turşu kurarak antioksidan özelliğinden de bolca faydalanabiliriz. Turşusunu kurarken tuz yerine sirke kullanın. Fermantasyon sırasında kazanacağı probiyotik özelliği ile kış aylarında hastalıklara karşı iyi bir koruyucu. Probiyotikler bağırsak florasını güçlendirerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirip hastalıklara karşı korunmamızı sağlıyor. Eğer yemeğini ya da çiğ olarak tüketmeyi sevmiyorsanız lahana turşusu iyi bir tercih.

Beyaz lahana zayıflamaya yardım ediyor Beyaz lahana zayıflamaya yardım ediyor

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.