Dolar 32,5453
Euro 34,9629
Altın 2.424,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 16°C
Paz 16°C

Ayancık HES İptal Oldu

Ayancık Hidroelektrik Santral (HES) davasını kazandık.

Ayancık HES İptal Oldu
14 Haziran 2013 21:01

İlçemiz Ayancık'ta yıllardır İlk Elektrik Enerji A.Ş tarafından yapılmı devam eden Ayancık HES projesinin iptali davasını Ayancık Çevrecileri kazandı.

15.6 mg gücündeki Ayancık HES projesi için Samsun 1. İdare Mahkemesine 51 çevreci vatandaşın yürütmenin durdurulması ve iptali için 2011 yılında kamu adına açmış olduğu dava kazanıldı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ayancık Çevre Platformu temsilcisi Mukaddem SARISOY şunları söyledi: "Özellikle can suyunun belirlenmesinde ve hayvanların su ihtiyaçları konusunda yeteri kadar bilgi içermeyen, çalışma alanında yaşadığı ifade edilen canlıların ekolojik su ihtiyaçlarının da göz önüne alınıp alınmadığının belli olmayan, her bir regülatörden mansaba (aşağı kısım) bırakılacak olan 1 (bir) m³/sn can suyunun nasıl belirlendiğine dair uzun yıllara ait akarsu akım ölçüm değerleri bulunmadığından ve canlıların ekolojik su ihtiyaçları hesap edilmediğin, bilinmeyen miktardaki can suyu ile ekolojik denge arasında bir bağlantı kurulamayan, proje kapsamında regülatörlerin yeri, iletim kanalı, sifonlar, tünel ve araç yolu için yapılan kazı çalışmalarında kesilen ağaçların ve tahrip edilen bitki örtüsünün miktarların ne kadar olduğu anlaşılamayan, Enerji Nakil Hattının güzergahı hakkında (jeolojik, bitki örtüsü, sulak alanlar, ağaç kesimi, yol açılması, yangın potansiyelleri vb) herhangi bir bilgi bulunmayan ve bu konuda yapılmış başka bir ÇED değerlendirme süreci de sunulamayan proje tanıtım dosyası esas alınarak düzenlenen "ÇED Gerekli Değildir" şeklindeki işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle kararın tebliğin i izleyen gün den itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere, 22/05/2013 tarihinde ehliyet ret kısmı yönünden oybirliği ile iptal kararı yönünden oyçokluğu ile karar verildi. Başkan Cevdet ERKAN üye Volkan AYDIN dava sürecinde bizlere maddi ve katılım olarak yardımcı olan çapulcu arkadaşlarımıza ve değerli yerel basınıza teşekkür ederiz. Halk toplantısında birlikte mücadele etmek dileğiyle"

HES projesinin ilçemiz Ayancık'a zararları ne oldu?

* 2011 yılında Samsun 1. İdare Mahkemesine açılan davada, davayı açan Ayancık halkı haklı bulunarak dava kazanılmıştır.

* Ayancık Hidro Elektrik Santral projesinin kurulu gücü 8,58 MW olarak belirlenmiş fakat 15,6 MW gücüne çıkarılmıştır. Ve bu ÇED raporuna alınmamıştır.

* HES çalışmalarında çevreye çok fazla miktarda olumsuz etkilerin olduğu ÇED raporuna konulmamıştır.

* Projenin 2012 yılının 11. ayındaki mevcut hali, usulüne uygun olarak hazırlanmamıştır.

* HES için su iletim hattı güzergahında oluşan hafriyat, şevlerden aşağı kontrolsüz şekilde bırakılmıştır.

* İletim güzergahına dere malzemesi serilmiştir.

* HES projesi yapımında 17.986 ağaç kesilmiş ve daha fazlası hafriyatın altında kalarak katledilmiştir.

* Kış aylarında Cevizli Mahallesi sakinleri tehdit altında kalmıştır.

* Kuru derelerin uçları iletim hattına açık bırakılmıştır.

* Su iletim hattı boyunca hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştır.

* HES projesinin tanıtım klasörü kabul edilir düzeyde değildir.

* Proje alanında yaşayan hayvanların güvenliği için hiçbir önlem alınmamıştır.

* Kazıdan çıkan hafriyat atıkları yönetmeliklere uygun olarak depolanmamıştır. Ve hafriyatlar gelişi güzel yamaçlardan aşağı dökülmüştür.

* İlçemiz Ayancık’ta temmuz ayında yaşanan selde hasar yaratan unsurlardan birisi de bu projedir. Niçin mi? Pazarcık mevkiinde HES’in yapmış olduğu kazıdan çıkan toprak, eski Pazarcık-İkisu yoluna dökülmüştür. Harfiyat nedeniyle yol kapalı kalmıştır.

* Projenin zararlarını Sinop Orman Bölge Müdürlüğü, Samsun DSİ ve birçok yetkiliye ileten çevre dostlarının ‘niyet yargılaması yaptıkları’ düşünülerek dikkate alınmamıştır.

* HES projesinin harfiyat atıklarını taşıyan kamyonlar, atıkları işlek yollara dökmüşlerdir.

* Projenin yapıldığı bölgedeki karayolu, kamyonlar tarafından kapatılmıştır.

* Ayrıca 2011-2012 yılında ağır yüklü kamyonlar nedeniyle Köprübaşı ve Pazarcık mevkii arası yol köstebek yuvası haline gelmiştir.

* Proje nedeniyle Ayancık halkının arazisine yasal izin alınmadan girilmiştir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.