Dolar 32,3753
Euro 35,0108
Altın 2.325,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Apple’a Büyük Şok! 10 Yıl Sonra Patent Davasını Kaybetti

Yıllardır devam eden teknoloji davasında yeni bir gelişme yaşandı. Apple’a açılan patent davasında marka büyük bir şok yaşadı. VirnetX yıllardır Apple markasına büyük bir sorun teşkil ederken, dava da yaşanan yeni gelişmeyle Apple daha da haksız duruma düştü.

Apple’a Büyük Şok! 10 Yıl Sonra Patent Davasını Kaybetti
Aslan Özdemir
7 Şubat 2016 20:26

Yıllardır devam eden teknoloji davasında yeni bir gelişme yaşandı. Apple’a açılan patent davasında marka büyük bir şok yaşadı. VirnetX yıllardır Apple markasına büyük bir sorun teşkil ederken, dava da yaşanan yeni gelişmeyle Apple daha da haksız duruma düştü.

Hayrettin Kaya

VirnetX, son 10 yıldır Apple (ve teknoloji endüstrisinin büyük bir kısmı) için sorun teşkil ediyor. Firma, Apple’a ilk olarak 2010 yılında FaceTime videolu sohbet yazılımında sanal özel ağ (VPN) patentlerini kullandığı iddiasıyla dava açmıştı ve mahkemede, Cupertino merkezli firmadan yüz milyonlarca dolar alacak kadar başarılı olmuştu.

Bugün ise firma bir davada daha başarılı oldu: Bir diğer mahkeme, Apple’ın FaceTime ve iMessage uygulamalarında VirnetX’in güvenlik teknolojisini kullanması sebebiyle 625 milyon dolar ödemesine karar verdi. Bu miktar da firmanın davayı açarken talep ettiği 532 milyon doların daha üstünde ve açtığı davalar dışında (patent hakları) pek bir geliri olmayan firma için büyük bir rahatlık anlamına geliyor.

Apple’ın Engadget’a söylediğine göre firma, kararı değiştirmek için tekrar mahkemeye gitmeyi planlıyor. Firma, özellikle bahsi geçen dört patentin geçersiz kılınmış olmasından dolayı karardan “şaşkın ve hayal kırıklığına uğramış olduğunu” söylüyor. Aynı zamanda “geçen yıllar boyunca bağımsız bir şekilde teknoloji tasarladığını” da sözlerine ekliyor.

Tabii ki bu karar değişmezse firmaya büyük bir etkisi olacağını söylemek pek mümkün değil. Dördüncü çeyrek itibariyle Apple’ın bankada 216 milyar doları bulunuyor. Yani VirnetX’e çok rahat bir şekilde ödeme yapabilir ve hiçbir şey olmamış gibi çalışmaya devam edebilir. Bu itirazın daha çok durumdan faydalanmak isteyebilecek diğer potansiyel davacıları caydırmak için yapılacağı söylenebilir.

Bu arada VirnetX’i temsil eden hukuk firması da kendi açıklamasını yaptı ve avukat Jason Cassady “jürinin hep dediğimiz şeyi gördü: Apple, VirnetX’in patentli teknolojisini yıllardır ihlal etmekteydi.”

Patent ihlallerine karşı kazanılan davalarda VirnetX artık en tecrübeli firmalardan biri. Firma daha önce de Cisco, Skype, Siemens ve Microsoft gibi teknoloji endüstrisinin önemli isimlerine karşı açtığı davaları da kazanmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.