Dolar 32,5897
Euro 34,8175
Altın 2.422,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 17°C

Akil İnsanlar’ın Sinop Açıklaması

Akil İnsanlar'ın Karadeniz Heyeti Sinop'ta STK temsilcileri ve kentin önde gelen isimleri ile bir araya geldi.

Akil İnsanlar’ın Sinop Açıklaması
23 Nisan 2013 20:54

Çözüm sürecine katkı sağlamaları amacıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kurulan ‘Akil İnsanlar’ın Karadeniz Heyeti’ Sinop’ta STK temsilcileri ve kentin önde gelen isimleri ile bir araya geldi.  Ancak bir çok sivil oplum örgütünün programa davet edilmemesi dikkat çekti.

Vira Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, üyeler Bendevi Palandöken, Oral Çalışlar, Yıldıray Ogur ve Fatma Benli, Kürşat Bumin ve raportör Erkan Şen katıldı. Sanatçı Orhan Gencebay’ın sağlık sorunları nedeniyle heyetteki yerini alamadığı öğrenildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Grubu Başkanı Yusuf Şevki Hakyemez, konuşmadan hiçbir sorunun çözülemeyeceğini söyledi. Hakyemez, “Türkiye’deki sorunları konuşmamız gerekiyor. Konuşmadan sorunları çözemeyiz. Biz sizden süreci değerlendirirken süreçle ilgili sizin duyduğunuz endişeleri ve önerilerinizi dinleyeceğiz. Biz süreci anlatmaktan ziyade sizlerin düşüncülerini dinlemek için de buradayız. Hepimiz bu sorunun çözülmesini istiyoruz” dedi.

‘Kadınlarımızda Bu Süreçte Çok Önemli’
TESK Genel Başkanı ve Akil İnsanlar Karadeniz Heyeti Üyesi Bendevi Palandöken de konuşmasında sürece bayanların da katkısını beklediklerini kaydetti. Palandöken şunları söyledi: “Ülkemizde uzunca bir süredir sıkıntılı günler geçirdik. Yapılan bütün tedbirlere rağmen bütün yolların denemesine rağmen, bu sıkıntıları önleyemedik. ‘Bir de bu yolu deneyelim’ dedik. Biz siyasi partilerin temsilcileri değiliz. Ülkedeki kamu ve kuruluşların üyeleriyiz. Sinoplular gerçekten her şeyin iyisine sahip ve güler yüzlü. Ben sizlerin bu meseleyi çok iyi bir şekilde değerlendirebileceğinizi çok medeni bir şekilde katkıda bulunabileceğimizi düşünüyorum. Kadınlarımızın daha az katılımını görüyorum. Ben bu programdan sonra çarşıya inip esnafların düşüncelerini dinleyeceğim düşünceleriniz bizim için çok önemli.”

Heyet Üyesi Kürşat Bumin, toplumun süreç konusunda konuşmasının ve fikir üretmesinin önemli olduğunu belirtti. Bumin, “Bu konu hakkında sizden farklı bir bilgimiz yok. ‘Neden katıldık’ derseniz; Türkiye’de çok büyük bir sorun var. Hepimiz farkındayız ki bir sorun var. Bu sorun böyle devam edemez. Aslında biz bir moderatör gibi toplumun söz alması toplumun düşüncelerini dinleme süreci şeklinde olmasını istiyoruz. Devlet bu işi kendisi yürütmeye çalıştı ama bir çözüm bulamadığı göründü. O yüzden bu konularda toplumun konuşması çok önemli. Biz toplumun düşüncelerini karşılıklı konuşma şeklinde çözmek için buradayız” diye konuştu.

‘Protestolar Doğru Değil’
Yapılan protestolar konusuna değinen heyet üyesi Oral Çalışlar ise sorunların kavga ederek çözülemeyeceğini söyledi. Çalışlar sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben protesto konusuna değinmek istiyorum. Protestolar tabii ki demokrasinin gereği. Herkes şiddete başvurmadan düşüncelerini söyleyebilir. Ama Türkiye’nin en büyük sorununu kavga ederek, şiddetle değil, konuşarak çözmeye çalışıyoruz. Yıllarca bu sorunu çözmek için nice hükümetler geldi geçti, askeri güç devreye girdi ama 30 yıl sonra bile sonuç aynı. Bunun için biz konuşalım halkın görüşünü alalım diye bu yola çıktık. Maalesef sokakta ‘biz Türk’üz diye bağırmakla bu sorun çözülmüyor. Bu konuyu konuşurken kendi siyasi görüşümüzü arka plana, ikinci plana atmamız gerekiyor. Sizinle konuşmaya gelen insanları niye yuhalıyorsunuz? Protesto edince elinize ne geçiyor? Konuşup çözemez miyiz problemleri? Bu olay şiddetle çözülseydi buyurun çözelim ama çözülmüyor. Oturup konuşmaktan başka bir çözüm yok.”

Heyet üyesi Yıldıray Ogur, 23 Nisan Çocuk Bayramı’na vurgu yaparak, “Bu olaylar yüzünden çocuk yaşta çok insan öldü. Sırf bunun için bile oturup konuşmalıyız. Artık Türkiye de çocuk yaşta insanlar ölmesin. Bunun için burada konuşuyoruz. Sorunu farklı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. ‘Bu kadar gergin zamanlarda kötü şeyler yaşadığımızda, bölünmeyen bir ülke olarak böyle uzlaşma sürecinde bölünmeyelim’ diyoruz. Endişelerimiz var tabi.

Biz bu 30 yılda çok şey verdik. Bundan fazla ne verebiliriz daha büyük bir şey veremeyiz. Yüzde 50 oy almış bir partinin dünyanın hiçbir yerinde ülkeyi böldüğü görülmemiştir. Bunun için sakin olmamız gerekiyor. Endişeye kapılmaya gerek yok bunu artık bitirmemiz gerekiyor. Türkiye’ye bu sorun yakışmıyor” şeklinde konuştu.

Fatma Benli ise sürece ilişkin şunları söyledi: “Sahip olduğumuz bu muhteşem varlıkları gelecek nesillere aktarmak, kaygı, sorun şüphe aktarmamak istiyoruz. Şu an en azından bir ümidimiz var. Korkularımız var, kaygılarımız var ama bizim görevimizde bu kaygıları raporlara aktarmak. Bu kaygıları en aza indirgeyip çözüm süreci oluşturmak. Nasıl Türkiye’de binlerce akil varsa Sinop’ta da bir sürü akil var.”

Toplantı bitiminde Akil İnsanlar’ın geçeceği yol güzergahında toplanan bir grup heyeti protesto etmek istedi. Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı güzergahtan geçişi sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Akil İnsanlar heyeti Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz’i ziyareti ardından Tarihi Sinop Cezaevi’ni gezdi. Heyet daha sonra kentten ayrıldı.

Kaynak : vitrinhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.