Dolar 32,5875
Euro 34,8655
Altın 2.496,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

24 Kasım Öğretmenler Günü

22 Kasım 2016 15:07

Eğitim insanlığın varoluşundan bu yana süregelen vazgeçilmez bir olgudur.

Eğitim insanlığın varoluşundan bu yana süregelen vazgeçilmez bir olgudur. Her milletin kendine özgü bir eğitim sistemi vardır. Bu sistem o toplumun sosyal, kültürel, politik ve ekonomik değerlerine bağlı olarak kurulur ve geliştirilir. Başka bir söyleyişle; her eğitim sisteme ait olduğu toplumun normlarını yansıtmak ve o toplumun eğitimden beklediklerini gerçekleştirmek yükümlülüğündedir. Toplumun eğitimden beklediği değeri yerine getirmede en önemli faktör öğretmendir.

Bireyin kişiliğinin oluşmasında aileden sonra en önemli görev okuldur. Öğretmen çocuğun yaşamında anne-babasından sonra en önemli kişi olmaya başlar. Çocuk öğretmen yardımıyla bir yandan bilgi ve beceri kazanırken öte yandan da onun düşüncelerinden, duygusal tepkilerinden, değerlerinden ve alışkanlıklarından etkilenir. İşte bu noktada öğretmenin çocuk için modeldir. Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk, “Öğretmenler, yeni nesil sizin eseriniz olacaktır!” derken öğretmenlerin eğitim sürecindeki rolü ve önemini çok güzel anlatmıştır.

Öğretmen; sağlam bir ahlaki karaktere sahiptir. Çocuklardan hoşlanır, öğretmeyi ister, duyarlılık ve Sebat gösterir, öğrencilerin bireysel ihtiyaçları ile sınıfın ihtiyaçlarını dengeler, kendine güveni tamdır, sabırlı, enerjik, empatik ve sıcaktır, isteklidir, kendisi ve öğrencileri için yüksek hedefler belirler, metne mutlak anlamda bağlı kalmaksızın konuşur, sevgisi güçlüdür, verimli çalışır, yaptıklarıyla gurur duyar, öğretimi mümkün olduğunca çok zaman ayırandır.

Toplumda belli görevleri icra eden, ekonomistler, mühendisler, doktorlar, avukatlar, şairler, yazarlar, gazeteciler, hâkimler, bilim adamları, sanatçılar, politikacılar ve daha nice meslek sahibi kişiler hep öğretmenlerin emeği ve gayretiyle yetişmişlerdir. Öğretmenlerin yerini ne anne nede babalar doldurabilmişlerdir. Bu kutsal mesleği icra edenlerin toplumun içinde çok ayrıcalıklı bir yerleri vardır. Unutulmamalıdır ki, kendi alanlarında başarıyı yakalayan kişilerin kendi çalışkanlıklarının yanı sıra onları yetiştiren öğretmenlerinin de büyük payı ve emeği vardır.

Derler ya; insan vardır doğar, büyür ve ölür. Yine insan vardır doğar, büyür fakat Ölmez. Eserleriyle, hizmetleriyle, gönüllerde yaşar. İşte öğretmenin görevi, bu öldüğü halde ölmeyen insanlar yetiştirmektir. Öğretmen her şeyi bilen kimse değil, bildiğini en güzel şekilde öğretendir.

Öğretmenler ülkelerin kaderlerinde çok önemli bir role sahiptir. Bir ülkede öğretmenlerin statüsü ve çalışma koşulları ne kadar yüksekse, ülkenin gelişmişliği, refahı da o kadar yüksek seviyededir. Bu yüzden öğretmene gereken değer verilmeli; onların daha iyi yetişmesi ve işlerini daha iyi yapabilmeleri için öğretmenlerin sıkıntıları, sorunları çözülmelidir.

Gelişmiş ülkelerin diğer ülkeler bakımından en belirgin farkı, elbette, eğitim ve eğitim çalışanlarına bakış açısıdır. Çünkü eğitim ülke geleceğine doğrudan ilgilidir. Bunu kavrayamayan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin uydusu olmaktan kurtulamazlar. Bilinmelidir ki; “Öğretmenlerin, bilgi toplumundaki yeri ve önemi geçmişle kıyaslanmayacak kadar büyüktür.” Ülkemizde ve dünyada barış ve kardeşlik, toplumda huzur ve esenlik dileklerimle gelecek nesillerimizi yetiştiren eğitim emekçileri meslektaşlarımın 24 Kasım Dünya Öğretmenler Gününü kutluyorum.
Sevgi İle Kalın

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.